Pensionärer vill förbygga ungdomsbrott

I Hallstahammar bör polisen och fältassistenterna återuppta sitt gemensamma arbete på kvällar ute bland ungdomar. Det tycker Sveriges Pensionärsförbund.

- Vi framhåller fördelarna med samarbetet, för att förebygga problem bland ungdomar idag, säger Uno Söderlund, vid Sveriges Pensionärsförbund i Hallstahammar.

Det var för snart två år sen som fältassistenter i Hallstahammar började samarbeta med polisen. Tanken var att polisen och fältassistenterna skulle finnas ute bland ungdomarna på kvällarna, och på det sättet förebygga brott. Senare hoppade också Surahammar med på samarbetet,

Men oavsett det åker polis och fältassistenter inte ut tillsammans längre. Visserligen är båda parter ute bland ungdomar på kvällen, och ibland också samtidigt, men ett formaliserat samarbete är det inte längre fråga om.

En orsak till att det tog slut var att polismyndigheten tyckte att det var svårt att hålla isär rollerna. En polis har uppgiften att ingripa och förhindra brott, medan fältassistenterna jobbar mer vårdande och med samtal.

Om de båda är ute samtidigt, och en ungdom till exempel blir ertappad med att röka marijuana, är det svårt att agera gemensamt.

- Att så bryskt som man tydligen vill att det ska ske, skulle man göra likadant bland annan ungdomsverksamhet skulle man få en negativ effekt. Jag tycker att man kan prata med dem först och ge en varning. Visst kan även polisen vara mjuk i första skedet, säger Uno Söderlund.