Sjönära boende i Västerås / Foto: Michael Gawell / SR Västmanland.
Slussen i Stockholm

Försvarsutskottet: "Alla måste vara med och betala"

"Staten tar sitt fulla ansvar"
1:29 min

För att minska risken att Mälaren svämmar över ska Slussen i Stockholm byggas om, berörda kommuner ska enligt en utredning dela på kostnaden, och i Västerås säger man nej. Men enligt Cecilia Widegren (M), riksdagsledamot och vice ordförande i försvarsutskottet, tycker att kommunerna runt mälaren vara med och betala.

Åtgärder för att förhindra översvämningar beräknas kosta 900 miljoner kronor, och flera kommuner runt Mälaren ska vara med och betala, enligt ett utredningsförslag.

Västerås förväntas betala 97 miljoner kronor, men det vill inte Ulla Persson, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

Cecilia Widegren är moderat riksdagsledamot och vice ordförande i försvarsutskottet. Hon tycker att kommunerna runt mälaren ska vara med och betala.

– Alla som eventuellt kan drabbas ska vara med och finansiera detta solidariskt. Det är ju den grundläggande principen för samhällets olycksförebyggande arbete och krisberedskap att alla är med som kan dra nytta av detta, säger Cecilia Widegren.

Men borde inte staten stå för hela kostnaden?

– Staten är en sådan som drar nytta av detta, men jag skulle också vilja säga att kommunerna investerar på detta sätt också i sig själva, säger hon.

– Staten tar sitt fulla ansvar, bara i år lägger vi över en miljard på olika former av förebyggande insatser, säger Cecilia Widegren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".