1 av 2
Hany Zenal, kriminalvårdare på Salberga, får inte längre fortsatt anställning. Foto: Helena Lund/SR.
2 av 2
Enligt en anställd tog personal in kompisar på anstalten under natten. Arkivfoto: Bertil Ericsson/Scanpix.
Sala

Personal på Salberga larmar om säkerhetsbrister

"Det händer varje natt"
1:45 min

P4 Västmanland kan avslöja att det just nu pågår en intern utredning om eventuella brister i säkerhetsrutinerna på natten på Salbergaanstalten i Sala. En anställd berättar att både en del anställda och vakthavande befäl brukar titta på tv under arbetstid, trots att det är strängt förbjudet.

En som slagit larm om brister är kriminalvårdaren Hany Zenal som har nattjänstgöring på anstalten, som har säkerhetsklass 1. Enligt honom brukar till exempel en del både anställda och vakthavande befäl titta på tv under arbetstid, trots att det är strängt förbjudet. 

– Det händer varje natt, vi kollar på tv och surfar på internet, säger Hany Zenal till P4 Västmanland.

Tog emot kompisar

Enligt honom är det många i personalen som sover eller tittar på tv samtidigt som viktiga arbetsuppgifter försummas. Han berättar också att befäl ofta sitter instängda på sina rum istället för att ha uppsikt på personalen och arbetet.

Enligt Hany Zenal ska en anställd också ha tagit in kompisar på anstalten under natten, vilket helt bryter mot säkerhetsföreskrifterna.

Inget hände

Hany Zenal säger att han först påtalade bristerna för sina kollegor och närmaste chefer, men när inget hände berättade han till slut om sina synpunkter för den högst ansvariga chefen på anstalten.

– Vi som jobbar i Kriminalvården är skyldiga att rapportera om vi ser några fel.  

-- Skulle det hända något stort problem på anstalten, då faller ansvaret på oss alla i arbetsgruppen.

Nu har en internutredning om säkerheten nattetid på Salberga startat.

– Jag har ju kännedom om kritiken som framförts och som konsekvens av det har vi tillsatt en utredning för att se om något har brusit vad det gäller rutinerna, säger tf kriminalvårdschefen på Salberga, Heini Lindell, till P4 Västmanland.

Lovades jobb till augusti

För Hany Zenal är framtiden oviss. Han hade blivit lovad anställning på Salberga fram till den sista augusti, men fick nyligen plötsligt veta att hans vikariat inte längre skulle förlängas. Det med hänvisning till arbetsbrist, trots att Salbergaanstalten just nu söker 30 sommarvikarier.

– Jag känner mig mycket besviken, säger Hany Zenal.

– Fortfarande vet jag att Sverige är ett demokratiskt och fritt land, men tyvärr är Salberga ett eget land.

Tf kriminalvårdschefen på Salberga Heini Lindell vill inte kommentera själva personalärendet vad gäller Hany Zenal, men tycker i allmänhet att det är bra om personal påpekar brister.

– Jag tycker förstås att det är väldigt bra att brister uppmärksammas så att man kan utreda om det är något som brustit och i så fall vidta adekvata åtgärder, men vad det gäller det enskilda personalärendet vill jag inte kommentera det närmare i nuläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".