Inte svårare än tidigare att rekrytera sjuksköterskor enligt landstinget. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
Landstinget

"Vi har alltid problem med bemanning inför sommaren"

Landstinget om sommarvikarier
1:33 min

Rekryteringen av sjuksköterskor inför sommaren går inte sämre i år än tidigare år, det menar Barbro Rosengren, utvecklare för Västmanlands sjukhus. Hon tillbakavisar därmed uppgifterna från Vårdförbundet om att rekryteringen skulle gå sämre än tidigare.

Enligt Jani Stjernström, ordförande för Vårdförbundet i Västmanland har rekryteringen av sjuksköterskor inför sommaren gått extra trögt i år. Men det håller Barbro Rosengren alltså inte med om.

– Vi har en sommar som vi har haft även föregående år. Vi har alltid problem med bemanning inför sommaren och vi jobbar intensivt för att försöka få till det varenda år, säger hon.

Barbro Rosengren håller heller inte med om att lönekrav skulle vara en av orsakerna till problemen att rekrytera.

Enligt Vårdförbundet är sjuksköterskeupproret där man kräver en ingångslön på 24 000 kronor en anledning till att det är svårt att få tag på vikarier, men Barbro Rosengren tycker istället att det största problemet är att få tag på erfarna sjuksköterskor.

– Det är inte löneläget som har varit problemet med att kunna anställa utan vi har inte haft tillräckligt många att anställa. Det handlar ju både om att anställa nyutbildade sjuksköterskor till viss del, men även om att få in sjuksköterskor med erfarenhet sedan tidigare, och där har vi kanske största problemet idag, säger Barbro Rosengren.

Enligt facket kommer det att krävas övertidsarbete av personalen i sommar, och landstinget kan komma att anlita bemanningsföretag. Hur mycket övertid det blir kan inte Barbro Rosengren svara på i dagsläget, och bemanningsföretag tar man in hela tiden, säger hon.

– Bemanningsföretag har vi haft kontakt med av och till under hela året därför att vi har haft problem även tidigare under året att bemanna. Så det är inte något nytt inför sommaren utan där finns det fortlöpande kontakter, säger Barbro Rosengren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".