SJ-chefen i Västerås bemötte kritik

Trånga tåg mellan Mälardalen och Stockholm och tåg som inte stannar i Heby och Sala. Ja, det var en del av den kritik som högste chefen för SJ Jan Forsberg fick bemöta när han i förmiddags stannade till i Västerås.

Forsberg är just nu på en tio veckor lång turné i Sverige.

Det är inte ovanligt att många av dem som pendlar mellan Arboga, Köping, Västerås och Stockholm får stå, men det problemet kommer att vara löst nästa år, säger Jan Forsberg.

– Dessvärre just nu så har vi inte mer kapacitet att sätta in i högtrafik, men från årsskiftet här så kommer ju successivt våra nya tåg, de vi kallar för dubbeldäckarna. Vi får under året 43 nya tågsätt så att under 2005 att definitivt kunna vara löst, säger Jan Forsberg.

Jan Forsberg fick också kommentera SJ:s beslut att sätta in snabba X2000-tåg mellan Borlänge och Stockholm som inte ska stanna i Hedemora, Avesta, Sala och Heby. Till de som bor och arbetar i exempelvis Heby och Sala säger Forsberg:

– Idén med att vi sätter in snabbtågstrafik är att det just ska vara snabbtåg och därmed kan man inte stanna på alla orter däremellan, för då blir restiden för lång. Det går ju gott om andra tåg så att man ska i så fall ta de övriga tåg som går. Det går ju både regional- och intercitytåg däremellan.