Daniel vill satsa på utbildning

1:22 min

Fagerstas boende för ensamkommande flyktingbarn har nu funnits i två år drygt. Några av ungdomarna har lämnat boendet, eftersom de fyllt 18 år och därmed blivit myndiga. Ett exempel är Daniel Shirzey som nu bor med sin familj i en lägenhet i Fagersta.

– Jag är jätteglad att de är här efter flera år. När jag var 14 år skildes jag från min familj och kom olagligt till Europa, säger Daniel Shirzey.

Han berättar att Iran var det första landet han flydde till. Men situationen där var inte bra för personer från Afghanistan.

Därefter hamnade han i Europa och hamnade tillslut i Sverige efter att ha passerat flera länder. Han var en av de allra första unga flyktingarna som kom till Fagersta, till boendet i Norrbygården.

– De var väldigt snälla med oss, det var jättebra för mig, säger han.

På Norrbygården, liksom på andra boenden, försöker man se till att ungdomarna får utbildning och att de skapar nätverk med föreningar och samhället i övrigt.

Att komma in på gymnasiet är ett mål. För att göra det måste man först och främst klara kraven bland annat godkänt i svenska. Daniel Shirzey har lyckats med det.

– Jag läser naturvetenskap och min dröm är att bli tandläkare. Jag vet att det är jättesvårt, man måste få A på alla ämnen. Jag har lite problem med svenskan, säger han.