Klockan 16 lade arbetarna på Bilprovningen vid Tunbytorp i Västerås ned sina jobb. Hur länge konflikten håller på vet ingen. Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio.

Bilprovningen stänger när Unionen strejkar

2:08 min

Ett 20-tal arbetare berörs när fackförbundet Unionen går ut i strejk vid Bilprovningen på Tunbytorp i Västerås. De är inte överens om hur löneökningarna ska skötas.

Facket och arbetsgivarna kom inte överens och under eftermiddag inleddes en strejk på  landets bilprovningar, där var tredje av landets bilprovningar är uttagna i strejk och en av dom ligger i Västerås. Där ett tjugotal anställda på bilprovningen på Tunbytorp gick ut i strejk.

– Det striden handlar om är vad avtalet ska ge i kronor, säger Jan Eliasson ombudsman inom facket Unionen.

Från arbetsgivarorganisationen Almega, så säger Gunnar Järsjö att det är olyckligt att strejken brutit ut, men att man inte är överens om vissa delar av avtalet. Han tycker att det är konstigt att man inte kommit överens så som man gjort inom andra avtalsområden.

– Det är egentligen Unionen som har bollen. De har bara ställt ultimata krav. Vi har haft ett antal förslag på alternativa lösningar men Unionen har bara kommit tillbaka till ett enda sätt att lösa den här konflikten, säger Gunnar Järsjö på Almega. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista