Westsura herrgård. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
SURAHAMMAR

Westsura fortsätter som asylboende

1:55 min

Westsura herrgård utanför Surahammar kommer att fortsätta att vara tillfälligt asylboende till den sista augusti, eventuellt ännu längre. Migrationsverket får tillgång till en del lägenheter från kommunerna, men det räcker inte.

Det är vårdbolaget Attendo som driver boendet på Westsura åt Migrationsverket, och avtalet mellan parterna har nyligen förlängts.

Migrationsverket har startat liknande tillfälliga boenden på flera håll i landet, men egentligen strävar verket efter att asylsökande ska bo i egna lägenheter, enligt Ulrik Åshuvud, enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet i Västerås.

– Om man har självhushåll, bor i en lägenhet, så råder man ju över sin vardag, säger han.  

– Bor du själv så kan du styra när du vill äta lunch och hur du vill lägga upp din dag lite mer. Så det är ju en nackdel och en utmaning med sådana här tillfälliga anläggningar. Det är vi fullt medvetna om och det är därför som det är tillfälligt också.

Ulrik Åshuvud säger att Migrationsverket startat flera sådana här tillfälliga boenden runtom i landet för att det är brist på lägenheter åt asylsökande.

Migrationsverket får tillgång till lägenheter från kommunerna, men det räcker inte.

– Om vi hade tillgång till lägenheter till exempel om kommunen i Surahammar hade möjlighet att ge oss fler lägenheter, eller andra kommuner här runtom i Västmanland, så hade behovet minskat. Men så länge vi inte får tillgång till det så måste vi ordna med boende, säger han.

I snart ett halvår har Westsura herrgård utanför Surahammar fungerat som tillfälligt asylboende, och nu har det alltså förlängts till sista augusti.

Här bor omkring 140 personer av ungefär 30 nationaliteter.

En av dem är läkaren Mohammad Hamid och hans familj som flytt från Afghanistan. Han trivs bra i det lilla rum familjen bor i på Westsura, och tycker att miljön är fantastisk.

– Jag är doktor och jag vet hur mycket det ger dig, om du har det jobbigt, att komma hit och höra det vackra ljudet av fågelsång. Det är som medicin för dig, säger han.

Men Aziz Gorbak, ursprungligen palestinier som bott i Libyen, trivs inte alls.

– Det här stället är inte bra. Varför inte? Maten är inte god, för det första. Duschen är kall, säger han bland annat.

Det är viktigt att lyssna på alla klagomål, men det är svårt att göra alla nöjda, menar Ulrik Åshuvud:

– Det finns vissa som inte alltid är nöjda, så är det, men då får vi försöka tillmötesgå dem så mycket som möjligt.

– Det hade varit konstigt om alla 150 eller 140 var nöjda, det är nog lite grann av en utopi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista