Åsa Eriksson (S) Foto: Monica Elfström/SR.
Norberg

Oklar politisk majoritet i kommunfullmäktige

1:49 min

Det politiska läget i Norberg är något oklart efter att socialdemokraten Ola Jonsson lämnat partiet och blivit politisk vilde. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tidigare haft knapp majoritet i fullmäktige, men nu är det mer oklart.

Ola Jonssons beslut att lämna partiet beror enligt honom på partiets rovdjurspolitik regionalt och nationellt, men också på kommunens beslut om var lekparken i Norbergs ska ligga.

– Det kanske är bra för kommunen att det rörs om lite i grytan, jag vet inte men jag är lite så, säger Ola Jonsson.

Men lämna politiken och fullmäktige gör han inte och frågan är då vad som händer med de politiska besluten i fullmäktige framöver. Det är något oklart, medger det socialdemokratiska kommunalrådet Åsa Eriksson.

– Det som är klart är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans inte har någon majoritet i kommunfullmäktige. Vi har tillsammans 14 av 31 platser. En tom stol för Sverigedemokraterna och Ola Jonssons som deklarerat att han ska bli "vilde", säger Åsa Eriksson.

– Nu måste vi föra diskussioner om hur vi ska få till en majoritetssituation i kommunfullmäktige. Jag anser att det är viktigt för Norbergs utveckling att vi har en majoritet som kan leda utvecklingen framåt.

Vilka kommer ni att föra diskussion med?

– Det är inget jag vill prata om i radio, vi tar kontakter och vi för diskussioner och vi måste också förankra saker och ting hos våra medlemmar så att det blir bra och demokratiska beslut, säger Åsa Eriksson.

Inför nästa kommunfullmäktige möte i juni ska alla eventuella oklarheter kring hur besluten i fullmäktige påverkas av Ola Jonssons beslut, säger Åsa Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista