Annika Hendéus tycker uppdraget som god man är intressant, men ersättningen är dålig. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
Fagersta

Gode män protesterar mot låg ersättning

1:44 min

I Fagersta reagerar nu flera gode män på att deras arvode är för lågt. Det handlar om gode män till ensamkommande flyktingbarn. Det är när barnen fått uppehållstillstånd och väntar på att få vårdnadshavare som ersättningen är för låg, menar man.

– Jag tycker det är skrämmande dåligt betalt. Jag tycker man utnyttjar snälla tanter och farbröder till detta jobb. Det säger Annika Hendéus, god man i Fagersta.

Fagersta har ett ersättningssystem där gode män till ensamkommande flyktingbarn får olika betalt i olika skeden av asylprocessen. När ungdomen väntar på besked om uppehållstillstånd får man 200 kr per arbetad timme plus ersättning för resor och kostnader.

När sedan uppehållstillstånd har getts sjunker ersättningen till en schablon. Då får man 477 kr per månad, varav 440 kr är skattepliktigt arvode och 37 kr är kostnadsersättning.

Det varar tills tingsrätten har beslutat vem som blir särskilt förordnad vårdnadshavare. Då stiger ersättningen igen, till 2500 kr per månad.

– Vi är kritiska mot det här systemet, det måste jag säga, säger Annika Hendéus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista