Fagersta

Ersättning till gode män kan höjas

Det finns visst fog för kritiken mot låga ersättningar till gode män för flyktingungdomar i Fagersta. Det kan ordföranden i överförmyndaren medge. Och det finns tankar på att höja ersättningen; det är en fråga som socialnämnden i Fagersta ska ta ställning till senare.

– Om gode mannen får fortsätta som vårdnadshavare är det viktigt att man även i mellantiden kanske kan få lite generösare ersättning än vad som gäller i dag. Det säger Lennart Björk, ordförande i överförmyndarnämnden i Fagersta.

Han refererar till den period efter att barnen fått uppehållstillstånd, men innan en särskilt förordnad vårdnadshavare blivit utsedd. Det kan dröja ett antal månader, bland annat beroende på tingsrättens handläggningstider.

Missnöjet uttrycks av bland andra gode mannen Annika Hendéus.

– Jag tycker det är skrämmande dåligt betalt. Jag tycker man utnyttjar snälla tanter och farbröder till detta jobb, säger hon.

Fram till barnet fått uppehållstillstånd är ersättningen 200 kr per timme plus kostnadsersättning. När barnet fått uppehållstillstånd sjunker ersättningen till 477 kr per månad (varav 37 kr kostnadsersättning, i väntan på att tingsrätten ska utse vårdnadshavaren. Denne får då 2500 kr per månad fram tills barnet blir myndigt. Kritiken riktar sig framför allt mot ersättningen i mellanskedet.

– Jag kan hålla med om att det ter sig lågt i jämförelse man har före uppehållstillståndet är klart, säger Lennart Björk.

Sveriges kommuner och landsting har utfärdar rekommendationer till kommunerna när det gäller vilka nivåer ersättningarna ska ligga på. Men kommunerna bestämmer själva, det kan alltså skilja mycket från kommun till kommun.

Men Lennart Björk poängterar ändå att det inte går att jämföra ersättningar till gode män med lönearbete. För det handlar inte om anställningar, menar han.

– Generellt är det inte låg ersättning. Det är väldigt mycket idéella insatser för sina medmänniskor.

Lagstiftningen kommer av allt att döma inte heller att ändras framöver. Det idéella inslaget är inte på väg bort, enligt Magdalena Andersson som är gruppledare för Moderaterna i riksdagens civilutskott.

– Människors vilja till delaktighet minskar så måste man naturligtvis att överväga om man ska göra på något annat sätt. Men som jag ser det nu kommer det inte att ske nu. Vad som händer i framtiden kan väl ingen sia om, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista