Håkan Östh, vd Kokpunkten Fastighets AB, vid Ångkraftverket. Foto: Staffan Andersson/SR Västmanland
Västerås

Äventyrsbad byggs enligt tidtabell

1:24 min

För snart ett år sedan togs det första spadtaget till äventyrsbadet Kokpunkten i Ångkraftverket. Enligt Peab kommer badet att bli färdigt i tid.

Det har varit många och långa turer kring Kokpunkten och projektet har försenats flera gånger. Hösten 2014 är det tänkt att äventyrsbadet ska invigas.

– Går man ut på bygget i dag kan man skönja hur anläggningen kommer att se ut när den blir färdig, säger Håkan Östh, vd för Kokpunkten Fastighets AB, ett dotterbolag till byggjätten Peab.

Kommer badet att vara klart hösten 2014?

– Ja, det kommer definitivt att vara klart hösten 2014.

I slutet av maj lanserar Peab en blogg. Där ska företaget publicera videoklipp på hur badet växer fram i det gamla ångkraftverket.

Peab har också beställt en attitydsundersökning. Enligt den är sjuttio procent av västeråsarna positiva till Kokpunkten.

– Det kommer att bli nordens häftigaste äventyrsbad. Det har vi sagt länge och det säger vi fortfarande utan att darra på manschetten.

När kommunfullmäktige i Västerås sa ja till konceptet Kokpunkten i december 2006 var det ett omfattande projekt. Förutom äventyrsbad nämndes bland annat ett hotell, ett hajakvarium och ett forskningscenter med tillhörande energimuseum.

Planerna har reviderats flera gånger men enligt Håkan Östh har det inte gjorts några större förändringar.

– Akvariet är inte kvar. Det är den stora skillnaden. I övrigt ligger konceptet fast till alla väsentliga delar. Vi för en dialog med hotelloperatörer och jobbar med utforminingen av ett forskningscenter men ingenting är klart i nuläget.

Kokpunktens kritiker har främst riktat in sig på att Västerås stad förbundit sig att betala 16 miljoner kronor i 25 år till den aktör som driver badanläggnignen.

En del kritiker, exempelvis frilansjournalisten Anders Lif, har också frågat sig om Kokpunkten verkligen kommer att bli mer än ett bad, om Peab kommer att realisera alla planerade delar av konceptet.

– Det vore en katastrofaffär om vi bara färdigställde ett bad och lät allt annat ligga. Vi måste fullfölja en helhet och det kommer vi att göra. Det är en självklarhet, säger Håkan Östh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista