Foto: Jessica Gow /SCANPIX
Vetenskap

Kan bli billigare tvätta på natten

Lägre kostnad med tvätt på natten
1:04 min

Nu startar en studie då forskare på Mälardalens högskola ska undersöka hur konsumenterna kan påverka sitt elpris i framtiden. Frågan är hur mycket kunderna ska tjäna för att till exempel köra tvättmaskinen på natten istället för på dagen. Räcker 3 kronor, eller krävs det 20?

– Syftet med studien är att undersöka om kunderna är intresserade av att öka inflytandet över sin elkostnad. Det säger Daniel Torstensson är doktorand i energiteknik vid Mälardalens högskola i Västerås.

Eftersom de förnybara energikällorna som sol- och vindkraft varierar efter väder och vind, kan man nämligen behöva lägga om sina energivanor för att få lägre kostnader, genom att till exempel tvätta på natten.

– Det kommer troligen att dyka upp nya tidsavtal så småningom. Då ska vi undersöka om kunderna vill vara mer flexibla, säger Daniel Torstensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".