Silvana-Enelo-Jansson. Foto: Helena Mellander/SR.
Sala

Satsningar måste göras utan extrapengar

1:40 min

Det blir inga extra miljoner till skolnämnden i Sala. Nämnden hade ansökt om att få ett tillskott på tre miljoner i år för att kunna finansiera de fyra nya förskoleavdelningar som just nu byggs på Gärdesta.

Kommunstyrelsen har beslutat att inte ge skolnämnden några extra pengar, och det är något som skolchefen Silvana Enelo-Jansson tycker är tråkigt.

– Det är klart att det är besvärande att inte få pengar till drift, hyra och inventarier, självklart. Det innebär åtstramningar runt om, att vi måste göra besparingar under hösten för att klara bokslutet, säger hon.

Redan förra året bad skolnämnden i Sala kommunstyrelsen om tre miljoner extra, eftersom det fanns ett behov av att öppna fyra nya förskoleavdelningar.

Enligt Silvana Enelo-Jansson sade kommunstyrelsen att pengarna skulle komma och därför började skolnämnden tillsammans med tekniska nämnden att bygga den nya förskolan Gärdesta.

Nu kommer de nya avdelningarna inte att öppna samtidigt som planerat utan i olika etapper under hösten.

Att det nu inte blir några extra pengar förklara kommunstyrelsens ordförande Socialdemokraten Per-Olov Rapp så här.

– För det första är det viktigt att klargöra att det blir inte nej till utbyggd barnomsorg. Det vi är överens om både majoritet, minoritet och opposition är att titta över ekonomin och se om det finns möjlighet att rymma denna utbyggnad inom ram.

På grund av det uteblivna tillskottet på pengar till skolförvaltningen så har nu alla rektorer ute i verksamheterna blivit ombedda om att vända på varje krona och tänka efter innan pengar används.

Skolnämnden har också beslutat att skjuta på starten av den nya nattis- och helgförskolan till 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista