Kungsörsbo dömd för knivmisshandel

En 29-åring från Kungsör dömdes i dag till två och ett halvt års fängelse för grov misshandel. Det var i februari som flera personer träffades på en parkeringsplats i Kungsör för att "göra upp", och det slutade med knivslagsmål och ambulansfärd.

Upprinnelsen till det hela startade mitt på dagen med ett bråk på en bank, då några av de inblandade träffades. Där uppstod slagsmål inne på banken med slag och sparkar.

Den som blev attackerad var en av männen som senare knivhöggs. De båda är far och son.

Fadern äger en jordbruksfastighet, och i bakgrunden ligger en konflikt som är minst 15 år gammal. Granne med fadern och sonen bodde nämligen den pojke som nu vuxit upp och dömts för grov misshandel. Det ska handla om en tvist om ett arrende, grannarna emellan.

Senare under dagen för misshandeln i februari i år, stämde parterna träff på en parkeringsplats utanför fadern och sonens bostad i Kungsör.

Å ena sidan var det fadern och sonen, å andra sidan de två åtalade tillsammans med ytterligare några kamrater.

Samtliga var mer eller mindre beväpnade med olika tillhyggen: värja, glasflaska, basebollträ, hammare, batong och knivar.

Samtliga inblandade hävdar att de inte ville ha bråk, men tog med vapen om de andra skulle bli våldsamma.

På platsen kom de överens om att lägga i från sig vapnen, men alla höll sig inte till den överenskommelsen och det slutade med att fadern och sonen blev allvarlig knivhuggna.

Tingsrätten kan inte bevisa att båda de åtalade delade ut knivhuggen och därför frikänns den ene mannen. Den andre döms dock till två och ett halvt års fängelse.

Han ska också betala skadestånd till de båda knivhuggna männen på knappt 30 000 kronor vardera.

Skadeståndet skulle ha blivit högre, om inte de utsatta männen gjort sig skyldiga till en viss provokation, enligt tingsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".