1 av 3
Västeråsalliansens gemensamma budgetförslag inför 2013. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
2 av 3
Maria Lindelöf (KD), Ragnhild Källberg (FP), lars Källsby (C) och Elisabeth Unell (M) presenterade budgeten inför 2013. Foto: Inga Korsbäck/SR.
3 av 3
Vasiliki Tsouplaki (V), Ulla Persson (S) och Marléne Andersson (MP) var nöjda med nästa års budgetförslag. Foto: Inga Korsbäck/SR.
Västerås

God ekonomi ger satsningar i Västerås

2:32 min

Ekonomin för Västerås stad är mycket god. Prognosen just nu visar på ett överskott med 60 miljoner kronor för 2012.  När stadens politiker idag lade fram förslag på nästa års budget så finns utrymme för satsningar.

Satsningar fanns från båda sidor, från Västeråsalliansen och de rödgröna. Det Socialdemokratiska kommunalrådet Ulla Persson pekade på stadens goda ekonomi som en viktig förutsättning för de rödgrönas satsningar:

– Det är kultur i Västerås att ha en god ekonomi. Det gör att man kan möta både mindre skattepengar och mera skattepengar på ett tryggt sätt. Man kan alltså använda det när det kommer och man behöver inte dra i nödbromsen och idiotbromsa när det blir besparingar, för besparingar  kommer.

För Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som har ett samarbete den här mandatperioden så är det bland annat fler sommarjobb, möjlighet till heltid och att förverkliga planen på att göra Sinfoniettan till en heltidsorkester, en del av det som man vill prioritera i nästa års budget:

– Dom tre paketen, det är jobb och utbildning, klimat och miljö och kultur, säger Ulla Persson.

Jobb och utbildning var även något som alliansen, Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna ville satsa på, säger det Moderata oppositionsrådet Elisabeth Unell:

– Det gemensamma i Västeråsalliansen, vår inriktning är att vi vill satsa på kunskap och lärare i skolan, det är en viktig profil för vår budget. Det andra är att vi vill se till att vi får en infrastruktur som fungerar och då är Västerleden och en försköning av city, de viktiga delarna av vår budget.

Västeråsalliansen vill nästa år fortsätta satsningen på höjda löner för förskollärarna och övriga lärare, ytterligare 20 miljoner kronor vill man skjuta till nästa år:

– Så har vi lagt en buffert med ytterligare 20 miljoner kronor för att kunna se till att utöka lärarlönerna. Vi vill vara högre än genomsnittet i Sverige, säger Elisabeth Unell.

I morgon onsdag börjar samtalen om nästa års budget och överens vill de rödgröna bli med alliansen för att slippa ge Sverigedemokraterna inflytande, säger både Elisabeth Unell och Ulla Persson:

– Det sista jag skulle vilja göra är att låta Sverigedemokraterna bestämma vilken budget Västeråsarna ska ha 2013. Det är mig fullständigt främmande.

– Därför tycker jag att det är viktigt att vi rödgröna presenterar vår budget och allianspartierna presenterar sin budget och så ser vi vad som är minsta gemensamma nämnare, säger Ulla Persson.

Sverigedemokraterna har enligt Elisabeth Unell bjudits in till samtal om budget men ej kommit och de har inte heller lämnat ett eget budgetförslag enligt Unell.

Västerås stads totala budget omfattat 6,2 miljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista