Sommarjobbslöner varierar i landet

1:21 min

Landets kommuner skiljer sig kraftigt åt, när det gäller hur mycket unga tjänar på att sommarjobba. Den kommun som har lägsta lönen betalar 35 kronor i timmen - jämfört med den högsta timlönen på 106 kronor, enligt en genomgång som fackförbundet Kommunal har gjort.

– För västmanlands del ser det bra ut lönemässigt för feriearbetena, man håller sig ikring och på en del ställen över. Man har insett att för att man i framtiden ska få personal till de här yrkesområdena så är det också viktigt att de som är unga i dag och ska in på arbetsmarknaden upplever att det är positiva jobb med bra betalt, säger Cilla Rohdin som är ordförande för kommunals avdelning Bergslagen, där Västmanland ingår.

De sommarjobb som undersökningen gäller är inga jobb där gymnasieungdomar vikarierar för någon som är semesterledig, utan det handlar om jobb som är tillfälliga under sommaren som till exempel att rensa rabatter och måla parkbänkar.

Men arbetsuppgifterna kan variera stort mellan landets kommuner och likaså lönen - från 35 till 106 kronor i timmen.

Fackförbundet Kommunal rekommenderar en lägsta ersättning på 61 kronor i timmen - och det är alltså ungefär vad kommunerna i Västmanland betalar.

Cilla Rohdin tror att kommunals undersökning är en hjälp för ungdommar.

– Jag tror att den bidrar till att öppna ögonen på ungdomarna, att hjälpa de att förstå att man faktiskt har rätt att ställa krav på sitt arbete, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista