Staffan Jansson (S), ordförande i Individ- och familjenämnden i Västerås. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio.
VÄSTERÅS

Ny drog ökar - nu planeras ny klinik

1:44 min

Problemen med den farliga drogen MDPV växer snabbt bland ungdomar i Västerås. Därför finns det nu planer på att starta en ny klinik, för något måste göras, menar Staffan Jansson (S), ordförande i Individ- och familjenämnden.

– Man kan dö av det här missbruket ganska snabbt och då måste vi snabbt kunna gå in med avgiftning, säger Staffan Jansson.

Ungdomar som börjar med MDPV far illa och riskerar att dö på grund av drogen, därför krävs att man snarast går in och hjälper en missbrukande ungdom, menar han:

– Man slutar äta, levern slås ut, och man dör helt enkelt av det här missbruket, ganska snabbt.

Nu planerar polisen, kommunens socialtjänst och Landstinget Västmanland att starta något liknande Mariakliniken i Stockholm, där man samordnar avgiftning, beroendemottagning, socialtjänst och polis.

– Vi måste snabbt kunna gå in med avgiftning och sedan möta upp med en daglig sysselsättning och behandling innan man hamnar på intensiven och sedan på institution, säger Staffan Jansson.

Problemen med MDPV i Västerås är så allvarliga att det gäller att komma igång med det här så snabbt det går; helst bör man starta den nya kliniken i sommar eller tidigt i höst, menar Staffan Jansson:

– Många ungdomar far väldigt illa och konsekvenserna av missbruket är så allvarliga att vi måste göra någonting för att helt enkelt rädda liv här i Västerås.

– Det här är ett syntetiskt material. Efter en-två doser blir man fast i ett beroende. Drogen på ett frimärke räcker till 50 doser.

MDPV är lätt att komma över i Västerås, enligt Staffan Jansson:

– Den är så otroligt stark, den här drogen, och den är lättillgänglig i Västerås. Dessutom är den så farlig att man inte kan sluta ta den.

– Den skadar hjärnan så att man får livshotande och bestående men av själva drogen, säger Staffan Jansson (S), ordförande i Individ- och familjenämnden i Västerås.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista