Per Luthammer från ATR
KULTUR

Teaterförbund diskuterar ungdomsverksamhet

1:44 min

Amatörteaternas riksförbund, ATR, håller just nu kongress i Västerås. Den stora stötestenen på kongressen väntas bli om det ska bildas ett ungdomsförbund eller inte.

– Det är inte åldern som avgör vilka som ska stå på scenen, där ska alla åldrar få stå och det är en tung fråga inom förbundet, säger Per Lithammer som är generalsekreterare i ATR.

Det är nya regler när det gäller bidrag från Ungdomsstyrelsen som gör att Amatörteaternas riksförbund tar upp frågan om att bilda ett ungdomsförbund.

De nya reglerna gör nämligen att ATR skulle får mindre pengar i bidrag om man inte har ett ungdomsförbund.

Lena Hallberg på Ungdomsstyrelsen berättar att det tidigare var så att en riksomfattande organisation kunde få bidrag om minst 60 procent av medlemmarna var mellan 6 och 25 år, uppfylldes det kravet på riksplanet kunde alla lokala föreningar få bidrag.

Men nu måste också varje lokal medlemsförening klara det ålderskravet för att kunna vara med och få bidrag.

– För att man ska få räknas som en bidragsberättigad medlemsförening så ska man även på den lokala nivån där ha unga mellan 6-26 år. Det är ett nytt krav i förordningen, säger Lena Hallberg, handläggare på enheten för organisationsstöd på Ungdomsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista