Åtal efter båtolyckan på Mälaren

1:48 min

Det var 2008 som fyra män röjde sly ute på Ridön. Under en båtfärd tillbaka till fastlandet sjönk båten i det hårda vädret. Två av männen överlevde men de två andra omkom. Nu har åklagaren från åklagarmyndigheternas riksenhet för miljö- och arbetsmiljöbrott väckt åtal mot vd:n för skogsföretaget.

Direkt efter olyckan inleddes en förundersökning men den lades ner 2009. Då krävde fackförbundet GS, facket för skogs- trä- och grafisk bransch en överprövning.

Då startade åklagaren Aino Alhem en ny förundersökning och nu har åtal väckts mot vd:n för skogsföretaget där tre av männen var anställda.

Även om bara tre av männen var anställda i företaget så anser åklagaren att vd:n även hade arbetsmiljöansvar för den fjärde mannen.

Enligt åklagaren så har vd:n brustit i sitt arbetsmiljöansvar då ingen av de anställda hade tillräcklig sjövana och då båten inte var lämplig i det hårda vädret.

Vd:n är nu åtalad för vållande till annans död och framkallande av fara för annan. Åklagaren anser att brottet vållande till annans död är grovt, vilket kan innebära att en fällande dom kan ge fängelse i upp till sex år.

Åklagaren yrkar på 1,5 miljon i böter för skogsföretaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista