Norberg

Barn försvunna från skola i många timmar

2:06 min

Tre yngre barn i Norberg avvek i måndags från sin skola. Barnen som gick i ettan och förskoleklass försvann vid lunchtid och återfanns flera timmar senare, under eftermiddagen.

Ingela Andersson förvaltningschef för barn och utbildningsförvaltningen i Norberg ser allvarligt på det inträffade:

Mycket, mycket allvarligt naturligvis. Det är en fasa för oss när barn försvinner på något sätt, absolut och det är sådant som inte får hända, säger Ingela Andersson.

Men det var inget brott bakom, de avvek själva?

– De avvek själva så är det, säger Ingela Andersson.

Var barnen har befunnit sig och vad de har gjort under alla de timmar som de var borta är något som skolan och ansvariga nu utreder, säger Ingela Andersson.

När personal på skolan vid lunchtid i måndags upptäckte att tre så små barn, som gick i förskoleklass och klass ett var spårlöst borta så kontaktades även polisen som deltog i sökandet:

– När barn försvinner och vi inte snabbt nog hittar igen dem så polisanmäler vi.

Vad gör ni nu?

– Ja nu jobbar man ute på skolan, tillsammans med den personal som varit inblandad och så tittar rektorerna på det här för att analysera händelsen och se hur vi ska gå vidare. Just den här speciella händelsen men också hur vi kan lära oss av den och skydda oss i fortsättningen.

Men hur är det möjligt att barnen kunde försvinna?

– Det finns alltid vuxna ute när barnen har raster, men det är klart att som vuxen har man inte heller ögon i nacken och det är fler barn och är man uppfinningsrik så kan man kanske försvinna ändå.

Det är inte så att ni har för lite resurser på skolan?

– Nej jag vill inte uttrycka det så, det tycker jag inte, säger Ingela Andersson.

På den skola och förskola där barnen gick går idag omkring ett nittiotal barn. I samband med att barnen försvann så kontaktades även barnens föräldrar, säger Ingela Andersson.