Projektledaren Sven-Olof Juvas vill locka internationella artister och konstnärer till Bergslagen. Foto Staffan Andersson/SR Västmanland
Kultur

Opera längs Strömsholm kanal

1:20 min

Konstnärligt högtstående kulturevenemang längs Strömsholms kanal med Bergslagens historia och kulturarv som grund. Det är målsättningen för ett nytt kulturprojekt.

Redan till nästa sommar finns planer på bland annat operadagar, en teaterproduktion av Teater Västmanland och en festival för klassisk musik.

Projektet går under arbetsnamnet Kultur- och bergslagsutveckling. Grundtanken är att Bergslagens kulturarv ska levandegöras.

– Det kan exempelvis vara att man arrangerar ett evenemang i en historisk industrilokal eller att man gestaltar livsöden från Bergslagen i en musikal. Det kan se lite olika ut, säger projektledaren Sven-Olof Juvas, som till vardags är kulturchef i Hallstahammars kommun.

Han hoppas att alla kommuner längs Strömsholms kanal vill vara med i satsningen och bidra ekonomiskt. Västerås stad och Hallstahammars kommun har redan skrivit på avsiktsförklaringar och i Smedjebacken och Surahammar pågår diskussioner.

– Det ser rätt lovande ut så här långt, säger Sven-Olof Juvas

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista