Brandkåren varnar för julbränder

På söndag tänds åter adventsljusen för att lysa upp årets mörkaste tid, men i brandstatistiken är december en extra mörk månad på grund av alla levande ljus. Förra året orsakade de levande ljusen 165 bränder i Sverige och därför vill på brandkåren återigen uppmana till aktsamhet.

-Tyvärr är det så att vi nästan alltid har uppgång av bränder kring första advent och sen håller det i sig fram till efter jul, tyvärr, säger brandingenjör Fredrik Eriksson på Mälardalens brand- och räddningsförbund till P4 Västmanland som också beklagar att trenden håller i sig.

-Det beror framörallt på att folk glömmer bort sina tända stearinljus och mycket av det beror också på att man har t ex mossa i adventsljusstaken och att man har en adventsljusstake av bränbart material t ex trä vilket inte är bra utan det ska man försöka att låta bli att ha, berättarFredrik Eriksson som också ger tips på hur man kan undvika julbränder:

-Nummer ett, det som jag tycker att man ska har som regel, är att den som tänder ljusen har också ansvar att släcka dem. Det går inte att lämna det ansvaret på någon annan och hoppas att den som lämnar rummet sist ska släcka utan den som tänder har också ansvaret att släcka. För det andra ska adventsljusstaken inte vara gjord av brännbart material utan den ska vara av plåt eller mässing eller liknande. Jag tycker inte heller att det är speciellt bra brandskyddsmässigt att ha mossa i adventsljusstaken men om man har det så är det bra att se till att den ljusstake man har är tät under och då kan man slå vatten i den så att mossan är blöt och då får man inte de här följderna om man skulle glömma ljusen, råder brandingenjör Fredrik Eriksson på Mälardalens brand- och räddningsförbund.