Sjukhuset i Västerås / Foto: Camilla Olsson / SR
Landstinget

Målet är ökad tillgänglighet från 2013

"Vi stimulerar ekonomisk kontinuitet"
1:40 min

Landstinget Västmanland presenterar i dag sitt nya program för primärvården som kommer att gälla från och med första januari 2013. Och det är framförallt tillgängligheten som ska bli bättre, säger Kenneth Östberg, socialdemokratiskt landstingsråd och med ansvar för primärvården.

– I vissa delar har vi ur patientperspektiv haft bekymmer när vi jämfört oss med andra, och det kanske tydligaste är tillgängligheten, alltså möjligheten att komma till vården där vi haft bekymmer.

– Och i det nya programmet ställer vi ökade krav på tillgänglighet, framförallt på telefon. Man ska ha möjlighet att bli uppringd betydligt tidigare eller alternativt vänta kvar och få en tid inom senast 24 timmar från det att man varit i kontakt med vårdcentralen, säger det socialdemokratiska landstingsrådet Kenneth Östberg.

Enligt Östberg ställs nu också krav på kontinuitet.

– Det är väl rättare sagt så att vi stimulerar ekonomisk kontinuitet, det vill säga får man träffa samma läkare eller sjuksköterska ett antal beskök, tre i det här fallet, och så får man också en ökad ersättning, säger Östberg.

Så vårdcentralerna får mer pengar om de ser till så att man får träffa sin läkare tre gånger i rad?

– Ja, till exempel eller mer.

Hur stor är möjligheten för de vårdcentraler som knappt har någon fast läkarpersonal att nå upp till det här?

– Vi har 32 vårdcentraler i länet och många har ju en god bemanning och det är klart att det finns en del som har bekymmer. Med det kan ju inte avhålla oss från att stimulera det som är viktigt för patienten. Men sedan önskar vi naturligtvis en god bemanning på samtliga våra vårdcentraler, men vi inser att vi har bekymmer på några av dem, säger Kenneth Östberg, socialdemokratiskt landstingsråd och med ansvar för primärvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".