1 av 3
Kommunalrådet Stig Henriksson (V) och landshövding Ingemar Skogö inför mötet med Vaasans företagsledning om vad som ska hända med de anställda när företaget flyttar. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
2 av 3
Jonas Åberg företaget Vaasan Sverigechef säger att man vill hjälpa de anställda att hitta nya jobb. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
3 av 3
Vaasan flyttar all verksamhet i Fagersta till Estland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
Fagersta

Inga besked om Vaasan-anställdas framtid

2:06 min

Företaget Vaasan räknar med att ha flyttat sin verksamhet från Fagersta till Estland om ett och ett halvt år. Igår träffade företaget länsstyrelsen, Arbetsförmedlingen och Fagerstas kommunalråd för att diskutera framtiden för de anställda.

Företaget tillverkar fryst deg och omkring 90 anställda i Fagersta kan mista jobbet vid flytten till Estland. Samtal förs nu för att hitta nya jobb.

I slutet av maj ska de fackliga förhandlingarna vara klara, säger Vaasans Sverigechef Jonas Åberg:

– I slutet av maj har vi de sista mbl-förhandlingarna, blir det klart då så kommer jag att veta mer om det. Men någonstans om ett och ett halvt år, men det är jättesvårt att veta, säger Jonas Åberg.

Skälet till varför Vaasan flyttar verksamheten till Estland är enligt Jonas Åberg för att man vill växa och etablera sig på den baltiska marknaden med fryst deg, eller bake-off som det också kallas. Vaasan har annan verksamhet i Esland men inte bake-off.

När företaget igår träffade länsstyrelsen - med landshövding Ingemar Skogö i spetsen - samt Arbetsförmedlingen och Fagerstas kommunalråd Stig Henriksson (V) var framtiden för de anställda i fokus.

Stig Henriksson förväntar sig att företaget tar ansvar för dem som drabbas:

– Ja, jag anser att alla har ett ansvar som verkar i ett samhälle oavsett om man är företag, individ, förening eller församling, och det ansvaret tror jag också att många företag idag känner.

– Men det också väldigt viktigt att få en kartläggning av de anställda: vilka det är som jobbar, ålder och utbildning, så att vi tillsammans med kanske länsstyrelsen, Arbetsförmedlingen och företaget kan komma så väl ut ur detta som möjligt, säger Stig Henriksson.

Fagersta kommun har konkreta planer på hur man ska stötta dem som drabbas av företagets flytt, enligt Stig Henriksson.

Företaget ska enligt honom även ha visat intresse att hjälpa till, men vad det konkret handlar om vill Henriksson inte uttala sig om än.

Det arbetas med olika lösningar, enligt Vaasans Sverigechef Jonas Åberg:

– Det vi försöker göra är att göra det bästa för våra medarbetare som det bara går, genom jobbcoacher och försöka hitta nya möjligheter i livet, nya arbetsuppgifter för medarbetarna.

– Vi gör det mesta vi kan för att lösa den här jobbiga situationen som det faktiskt är, säger Jonas Åberg.

Det återstår att se vad som konkret blir av de samtal som nu förs, men som vid alla nedläggningar där många anställda berörs så handlar det om samarbete, säger landshövding Ingemar Skogö:

– Min ambition är ju att vi ska komma fram till åtgärder, där företaget gör åtaganden och där vi kan stötta upp från samhällets sida.

– Exakt hur de kommer att se ut vet jag inte men jag tror att det ligger i företagets intresse också att hitta konstruktiva lösningar, säger Ingemar Skogö till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista