Lena Millberg, skolchef i Hallstahammars kommun. Foto: Eva Kleppe/SR Västmanland

Åtgärdspaket mot dåliga skolresultat

Hallstahammars kommun gör nu flera satsningar inom skolan, bland annat för att komma till rätta med de dåliga skolresultateten bland kommunens åttondeklassare. På barn och utbildningsnämndens möte i dag kommer frågan att tas upp.

Bland ungdomarna som går i årskurs 8 i Hallstahammars kommun var det 53 procent som hade godkänt i alla ämnen i betygen de fick i julas. Med hänvisning till det gick Alliansen i Hallstahammar i förra veckan ut och krävde skolledningens avgång.

Men enligt skolchefen Lena Millberg finns redan flera planerade åtgärder för att förbättra resultaten. Framför allt är det matematik som många elever har svårt att klara av och till hösten görs därför extra satsningar på just matteundervisnigen.

Bland annat handlar det om att lärarna ska få mer fortbildning av särskilda matteinspiratörer ute på skolorna, för att lektionerna ska bli mer praktiska och lustfyllda. Tanken är att undervisningen ska stärkas redan på mellanstadiet så att eleverna har bättre förkunskaper när de kommer till högstadiet.

En annan satsning är att högstadieeleverna från och med i höst ska få egna datorer. Kommunen har också beslutat att även i år ha sommarskola för elever som ligger efter, eller måste läsa upp sina betyg, trots att det inte längre går att få statliga pengar för det.

På barn- och utbildningensnämnden möte idag tas frågan om åttornas studieresultat upp. Rektorerna kommer då att presentera en åtgärdsplan på hur åttorna ska kunnat förbättra sina betyg tills de går ut nian nästa år

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".