Röforsbron är rostig och förfallen och kommer att byggas upp på nytt med start någon gång i sommar. Reportern Kennet Lindquist rekognoserar på platsen. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
Arboga

Röforsbron rivs och byggs upp igen

1:31 min

Röforsbron över Arbogaån kommer rivas - för att byggas upp på nytt igen. Den 93 år gamla bron har sakta förfallit och eftersom den är "nationellt bevarandevärd" ska den byggas upp exakt som den såg ut när den byggdes 1919.

Det finns förhållningsorder hur man får göra, vad som ska sparas och inte. Vattenpelarna ska stå kvar, sen kommer man att bygga det nya på dem. Det säger Niklas Gunnarsson, en av entreprenörerna som har lagt anbud på rivningen.

Upphandlingen är ännu inte klar, varken när det gäller vilken firma som ska riva den gamla eller bygga den nya Röforsbron över Arbogaån.

Dagens bro visar tydliga tecken på förfall. Betongen murknar och armeringen håller på att rosta sönder. Så det är hög tid att renovera, det håller även markägaren Christer Röfors med om.

– Bron är i dålig kondition och behovet är stort, säger han.

Han äger mark på båda sidor om ån och måste i dag köra en lång omväg när han ska transportera virke från ena sidan till den andra. Transporterna är för tunga för att kunna köras på dagens bro, något som den nya bron kommer att klara.

Trafikverket räknar med att den nya Röforsbron kommer att stå pall för trafik i 120 år framåt beräknar man. Totalkostnad för investeringen blir cirka 16 miljoner, beräknar trafikverket.

Röforsbron är en av 120 broar i hela landet som har klassats som bevarandevärda. Därför ska den byggas upp i enlighet med den tidigare utformingen. Det betyder att den kommer att se lite annorlunda ut än i dag. Bland annat finns nu ett metallräcke som kommer att ersättas med ett gjutjärnsräcke - precis som det var 1919.

Den nya bron ska vara klar att köra på om drygt ett år, sommaren 2013. Därefter sker ytterligare en del arbete och bron blir helt klar någon gång vid årsskiftet 2013-2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista