1 av 4
Varning för bula på cykelbanan bakom kyrkan på Pettersberg. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
2 av 4
Bulan på cykelbanan har funnits flera år, men nu ska bostäder byggas i området och cykelbanan ska bort. Därför görs inget underhåll där, säger Ulf Palm. Foto: Inga Korsbäck/SR.
3 av 4
Järnröret på cykelbanan vid Pettersberg ska nu åtgärdas, säger Ulf Palm. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio
4 av 4
Ulf Palm kommunikationsstrateg Västerås stad. Foto: Inga Korsbäck/SR.
Västerås

Bättre underhåll av cykelvägar krävs för årets cykelstad

1:34 min

Västerås stad har idag 37 mil cykelvägar som ska ses efter och underhållas. Trots att staden har som mål att senast 2014 bli landets cykelstad så har underhållet varit eftersatt.

Att pengarna till underhållet av cykelvägarna minskat beror enligt kommunikationstrategen Ulf Palm på att nämnderna ska hålla igen.

– I år så har vi 1,4 miljoner kronor till underhåll av cykelvägar, vi hade 3,5 miljoner förra året.

Samtidigt så har ni ambitionen att bli bäst, hur går det ihop?

– Ja vi kan ju inte ha en ambition att bli tredje, fjärde eller femte, vi måste ju ha ambitionen att bli bäst, men det här är ett arbete på sikt.

Det är ett arbete på sikt, säger Ulf Palm, men frågan är då hur det går med stadens mål, årets cykelstad 2014. Bra underhåll av cykelvägarna är ju nämligen en del av det Cykelfrämjandets kräver för att man ska bli etta och enligt organisationen så borde Västerås stad satsa betydligt mer än vad man gör idag på underhåll.

Det har även tekniska nämndens stab själva noterat i sin handlingsplan, att det krävs fem miljoner om året till underhåll för att Västerås ska bli årets cykelstad 2014.

När det gäller underhåll och olyckor på grund av bristande underhåll, så finns det idag inget i stadens olycksdatabas, STRADA som säger att det är på grund av gropar eller sprickor i asfalten som en olycka inträffat:

– Nej jag har inte den uppgiften, säger Ulf Palm som efter den gjorda intervjun bekräftar att staden saknar sådan statistik.

Efter att intervjun gjordes så har kommunstyrelsen i Västerås stad beslutat att skjuta till mer pengar till just underhåll av cykelbanor. 18 miljoner kronor

Under de senaste fem åren så har det i Västerås stad inträffat mellan 260 till 408 cykelolyckor, men det är bara olyckor som polis och sjukvården registrerat, så mörkertalet kan vara stort:

– Alldeles säkert är det så och många av de här olyckorna som är rapporterade är singelolyckor, alltså folk har kört omkull helt enkelt, utan att det är en krock med en bil, moped eller en annan cykel, säger Ulf Palm.

Besked om mer pengar till underhåll

I veckan så tog politikerna i kommunstyrelsen i Västerås stad beslut om att skjuta till mer pengar till underhåll av cykelbanor. Stadens överskott på 60 miljoner kronor för 2012 gör att ks beslutat att satsa ytterligare 18 miljoner kronor till asfaltering av cykelbanor och större gator.

Dessutom ska lekplatser rustas och underhållet i parkerna öka.

-Det här är välbehövliga pengar till det eftersatta underhållet. Nu kan vi höja standarden på bland annat gång- och cykelvägar och lekplatser, säger tekniska nämndens ordförande, Carin Lidman (S) i en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista