Fånge i fängelse. Foto: Fredrik Persson
KRIMINALVÅRDEN

Nolltolerans till relationer med intagna

"Vi har i princip nolltolerans"
1:28 min

En frivårdsinspektör inom Krimalvården i Västerås har stängts av från sitt arbete sedan hon flyttat ihop med en grovt kriminell som hon från början haft en yrkesmässig relation till. Kriminalvården ser allvarligt på sådana här händelser.

– Vi ser alla otillbörliga relationer mellan anställda och klienter som mycket allvarliga, säger Ulf Jonson, chef för avdelningen Klient och säkerhet på Kriminalvården.

Sådana förhållanden kan få flera oönskade konsekvenser, menar han:

– Det innebär stora säkerhetsrisker för personal och klienter, det stör vårt behandlingsarbete, det äventyrar rättssäkerheten och är naturligtvis inte bra för förtroendet för kriminalvården.

– Vi har i princip nolltolerans för den här typen av problem.

Det är viktigt att försöka förebygga att sådant uppkommer och det kan göras genom bra rekryteringsprocess, enligt Ulf Jonsson.

– För att få in stabila och duktiga medarbetare är det viktigt, vi ska ha en bra grundutbildning och vi tar upp de här frågorna i medarbetarsamtal, på arbetsplatsträffar och i samband med handledning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".