Mikael Malmkvist håller i byggandet av nya Röforsbron, som görs på ett helt nytt sätt. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
Arboga

Ny teknik används på gammal bro

1:27 min

Renoveringen av Röforsbron utanför Arboga är den första i sitt slag. Det är startskottet för ett nytt sätt att jobba för Trafikverket och kan leda till stabilare byggen av vägar och broar.

Röforsbron ska snart rivas, för att byggas upp på nytt igen. Bron är 93 år gammal och behöver rustas upp.

Eftersom bron är K-märkt ska den byggas upp till exakt samma utseende.

Renoveringen av Röforsbron är premiär för ett nytt arbetssätt för Trafikverket. Mycket av det nya sättet att jobba handlar om bättre planering, med hjälp av datorer.

Det är inte bara Trafikverket som drar nytta av det; vanliga trafikanter kan få info om till exempel väglag och olyckor till sin GPS.

Det här sättet att jobba kallas BIM-modell, vilket betyder byggnadsinformationsmodell. Det arbetssättet har använts i fordonsindustrin länge, och även i byggbranschen.

När det gäller vägar och broar så är Röforsbron pilotprojekt i Sverige. Det drar därför till sig extra stort intresse från branschen.

För Trafikverket och dess entreprenörer kan det betyda att man slipper pappersritningar och i stället använder tredimensionella datorskapade modeller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista