Karlbergsskolan i Köping. Foto:Patrik Åström/Sveriges Radio.

Kommunen lyssnade på elevprotester

Elever i sjätte klass på Karlbergsskolan i Köping skickade en protestlista till kommunen, där de protesterade emot att de skulle få surfplattor istället för datorer när de börjar sjuan i höst. Och nu har barn- och utbildningsnämnden beslutat att det blir datorer till höstterminen.

Enligt nämndens ordförande, Roger Eklund, fanns flera skäl till beslutet och ett av dem var protesterna från eleverna.

– Det är bättre med datorer i arbetet, tycker eleven Martin Sjöman. Det är knappar istället för touch och det är mycket bättre, säger han och klasskopmisen Ellinor Oldberg håller med.

– Det är bättre med datorer, det är bättre minne och så kan man göra mer på datorer, säger hon.

I Köping har eleverna i årskurserna sju till nio och på Ullvigymnasiets årskurs ett bärbara datorer. Men enligt Roger Eklund, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, planerar man gå över till surfplattor.

Han säger att det innebär flera fördelar i undervisningen, det är också snabbare uppkoppling, den är lättare att bära med sig, plus att surfplattorna kostar betydligt mindre.

Tanken är fortfarande att man ska gå över till surfplattor, enligt Roger Eklund, men det blir inte redan nu i höst, har barn- och utbildningsnämnden beslutat.

En viktig orsak är att den så kallade lärplattform som man jobbar med i skolan inte anpassad för surfplattor ännu.

Men elevernas protester har också spelat in, enligt Roger Eklund.

– Vi har vägt in de här protesterna. Vi sade ju på ett tidigt stadium att ifall eleverna har synpunkter så ska vi vara beredda att lyssna på dem. Så det är det och ekonomiska synpunkter plus det här med att lärplattformen, den här appen, var ett problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista