Mari och Andreas Fransson i Fagersta fick kommunen att införa helgförskola. Foto: Inga Korsbäck/SR.

Välkommet förslag om pengar till nattis

1:33 min

Igår blev det klart att riksdagen vill att kommunerna ska få stimulansbidrag för att kunna ha natt- och helgöppen förskola – det för barn till föräldrar som arbetar obekväm arbetstid. Här i länet välkomnas förslaget på flera håll.

I Fagersta har kommunen erbjudit barnomsorg dygnet runt på helgerna i nästan ett och ett halvt år. Detta mycket tack vare föräldraparet Fransson som jobbar skift och som länge uppvaktade kommunerna i frågan.

Andreas Fransson tycker det blev stor skillnad när han och hans fru Mari fick tillgång till förskola på helgen.

– Framför allt slapp man ju känna att far- och morföräldrarna fick ta hand om barna enbart när vi jobbade, i stället för när de själva ville.

Han tycker också att helgförskolan fungerat utmärkt.

– De gör ju andra saker på helgerna som att titta på film och poppa popcorn så barnen har trivts jättebra.

Andreas Fransson tror att frågan om förskola på obekväm arbetstid kan bli viktig i det kommande riksdagsval.

– Tänk om man flyttar någonstans för att få ett jobb, och blir erbjuden skiftarbete. Då kanske man tvingas tacka nej om det inte finns helg- och nattförskola eftersom man inte heller har anhöriga på nära håll.  

I Hallstahammars kommun hade man barnomsorg på obekväm arbetstid till för ungefär tio år sedan, då man tvingades lägga ner versamheten av kostnadsskäl. 

Christina Aspenryd, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden hoppas nu att det blir ett stimulansbidrag från regeringen så att man kan starta en sådan här förskola igen.

– Idag är nog behovet bland föräldrar ännu större, eftersom det är så många som jobbar på oregelbundna tider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista