1 av 2
Eva Blomberg har det övergripande ansvaret för att övertagandet av hemsjukvården i Fagersta. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
2 av 2
Ann Östling strateg sociala nämndernas stab Västerås stad.Foto: Inga Korsbäck/SR.
Landstinget

Kommunerna tar över hemsjukvården

2:03 min

Landstinget har just nu ansvaret men den 1 september tar länets kommuner över hemsjukvården. Undantaget är Fagersta där den privata vårdgivaren, Mitt hjärta haft ansvaret.

Eva Blomberg medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Fagersta säger att kommunen gör allt för att inte berörda ska påverkas av förändringen:

– Det återstår att slipa samverkan vid övertagandet, att göra riskbedömningar så att ingen patient kommer till skada eller hamnar mellan stolarna och att vi får information från Mitt hjärta, så att vi kan ta över på ett bra sätt.

--Målet är att den enskilde inte ska märka så mycket, det ska fungera på ett fortsatt bra sätt, säger Eva Blomberg ansvarig för övertagandet i Fagersta kommun.

I Fagerstas fall så berörs ett 60-tal personer, framförallt äldre med stort vårdbehov av förändringen och bytet. Kommunen har fått tre och en halv miljon för att ta över hemsjukvården, pengar som flyttats från landstinget i en skatteväxling och pengarna behövs för att bland annat anställa personal:

– Vi har anställt en distriktsköterska som ska arbeta måndag till fredag. Sedan har vi också stärkt upp på natten med tre sjuksköterskor, vi har ju en sköterska i tjänst idag, men det kommer att vara två sköterskor varje natt i tjänst. Så håller vi på att titta på det här med rehab organisationen men där är vi inte klara än.

Då handlar det om terapeuter?

--Ja arbetsterapeuter och sjukgymnaster, säger Eva Blomberg.

Ansvaret för att avgöra vem som behöver hemsjukvård, kommer att skötas av landstingets läkare och de som utför hemsjukvård:

I Fagersta och i de allra flesta av länets kommuner, blir kommunen utförare av hemsjukvård, men inte i Västerås, där även privata vårdgivare som bland annat Carema och Attendo kan bli aktuella, det berättar Ann Östling strateg inom sociala nämndernas stab:

– Vi har valfrihet bland hemtjänst och nu också inom hemsjukvården och vi har i dagsläget tolv eller tretton olika hemstjänstutförare som skulle kunna vara presumtiva hälso-och sjukvårdsutförare då.

– Vi har också sexton olika vårdcentraler i Västerås eftersom det också är valfrihet där, så vi har en helt annan situation än vad vi har i de övriga kommunerna i länet, säger Ann Östling.

I Fagersta finns även där valfrihet inom hemtjänsten och det enligt lagen om valfrihet, LOV. Men politikerna har till skillnad mot Västerås, fattat beslut om att det inte ska vara valfrihet när det gäller hemsjukvård.

I Västerås så får nu de som vill utföra hemsjukvård efter 1 september ansöka om det hos Västerås stad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista