Stefan Nordmark och Fredrik Cederberg tillbaka på jobbet igen
Västerås

Tillbaka på jobbet efter strejk

1:30 min

En månad har de strejkat, Byggnads medlemmar inom kyl, plåt och VVS, men nu är strejken över då ett nytt avtal tecknats. I Västerås berördes byggprojekten i Centra, landstingets nya kontor i gamla lasarettet och den nya akutmottagningen på sjukhuset i Västerås. Och i dag är många tillbaka på jobbet igen.

VVS-montörerna Stefan Nordmark och Fredrik Cederborg är två som är tillbaka på jobbet i dag.

– Det känns skönt nu att få köra igång igen, säger Fredrik Cederborg.

Har ni kommit långt efter så att det blir svårt att hinna med nu?

– Ja, det är klart att vi ligger lite efter men vi får göra det bästa av det och försöka hinna i kapp, säger Stefan Nordmark.

Avtalet är ju en kompromiss, inga höjda lärlingslöner,  37 timmars arbetstidsförkortning och mellan 687 och 748 kronor mer per månad. Var det värt strejken?

– Ja, det tycker jag. Just det här med arbetstidsförkortningen så fick vi ju inte alla de timmar vi ville ha, men nu är det ju ett nytt avtal som ska tecknas om tio månader och då kanske vi får de resterande tre timmarna som vi saknar. Och det här med lärlingslönerna så ska en särskild arbetsgrupp försöka få ordning på det, säger Fredrik.

Är det ett bra avtal för er?

– Ja, det är en kompromiss, men på det stora hela tycker jag att det är bra.

Avtalet löper på ett år och innebär löneökningar på 2,6 procent, i nivå med industrin. Men det är inte de generella lönerna som har varit orsaken till konflikten.

Byggnads har krävt sju timmars arbetstidsförkortning per år och höjda lärlingslöner. Det nya avtalet innehåller fyra timmars arbetstidsförkortning, men lärlingslönerna ligger kvar på samma nivå som tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista