Martin Thorning lämnade industrin och blev förskollärare, ett yrke som lockar allt fler. Foto: Sara Choghrich /Sveriges Radio
Västerås

Allt fler vill bli förskollärare

På Mälardalens högskola noterar man ett ökat tryck på förskollärarutbildningen. Därför har antalet utbildningsplatser utökats till hösten.

Martin Thorning är en av de som har läst förskollärarprogrammet på Mälardalens högskola och han arbetar idag på en förskola i Eskilstuna.

– Jag hade haft mitt förra jobb ganska länge så det kändes som att man inte hade mycket att hämta där. Det var inom industrin och det var samma sak dag ut och dag in, berättar han.

Att arbeta som förskollärare blir allt populärare. Därför har Mälardalens högskola utökat platser från 120 till 160, eftersom trycket på platser är stort på förskollärarprogrammet inför hösten.

Till höstens programstart hade högskolan över 1 100 sökande till 120 platser i Eskilstuna och Västerås och högskolan utökar för att möta den stora efterfrågan på förskollärare på arbetsmarknaden, säger Pia Lindberg, akademichef på MDH.

Martin Thorning har arbetat som förskolelärare på Nyforsgatans förskola i Eskilstuna i snart ett år. Han började plugga på förskollärarprogrammet för att han ville ha ett arbete som känns viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista