Gunnar Forsman och Johnny Molton från Konstnärsföreningen utanför galleriet på Slottsgatan i Västerås. Foto Staffan Andersson/SR Västmanland
Västerås

Konstnärer kan tvingas stänga galleri

"Hoppas verkligen vi överlever"
1:28 min

Galleri K i Västerås är nedläggningshotat. Ekonomin har urholkats under en längre tid.

Konstnärsföreningen och föreningens galleri, Galleri K, har funnits i över femtio år. I dag är ett femtiotal yrkesverksamma konstnärer medlemmar.

De senaste åren har galleriet gått med förlust och för att rädda verksamheten har föreningen tagit av sparkapitalet. Men pengarna är snart slut.

– Det är en nedåtgående trend. Och nu, innan det är kört i botten, har revisorerna sagt stopp och rekommenderat föreningen att avveckla verksamheten. Det är där vi står idag, säger styrelseledamoten Gunnar Forsman.

Under våren har föreningen haft flera krismöten. Nu hoppas medlemmarna på stöd från Västerås stad och framförallt landstinget.

– Jag hoppas verkligen att vi överlever. Det vore synd och skam för en stad av Västerås storlek att inte ha ett konstnärsdrivet galleri, säger Johnny Molton, ordförande i Konstnärsföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".