Strateg Ann Östling vid sociala nämndernas stab i Västerås.
Västerås

Valfrihet för hemsjukvård

1:30 min

När Västerås stad tar över ansvaret för hemsjukvården från Landstinget Västmanland 1 september så får de som berörs välja utförare av hemsjukvård, privat vårdgivare eller kommunen. För de som redan har hemtjänst så kan det bli en och samma utförare.

Ann Östling strateg vid sociala nämndernas stab inom Västerås stad ser fördelar med politikernas beslut:

– Man vill få till ett tydligt teamarbete mellan hälso- och sjukvårdspersonal och hemtjänstpersonal. Och man vill ha valfrihet för den enskilde, säger Ann Östling som ansvarar för övertagandet av hemsjukvården från landstinget.

I Västerås har politikerna bestämt att det ska vara valfrihet även när det gäller hemsjukvård och det kan då innebära att en och samma utförare får ansvar för både hemtjänst och hemsjukvård, det vill säga om man ansökt om det och personen som berörs valt en och samma utförare:

– Vi vet att Pro Aros och Skultuna kommer att bli utförare, men vi vet ju ännu inte hur många fler, den enskilde har att välja mellan de som finns så småningom.

Privata vårdgivarna Attendo och Carema, tillsammans med kommunens Pro Aros och Skultuna, som idag har hälften av hemtjänstkunderna, är de mest troliga utövarna när det gäller både hemtjänst och hemsjukvård.

Trots förhoppning om att det ska vara en och samma utförare av hemsjukvård och hemstjänst så kan det för en del patienter i behov av hemsjukvård, ändå bli olika utförare, säger Ann Östling:

– Ja jag tror att det kan bli så, det finns några hemtjänstutförare som är små och som i dagsläget kanske inte har ambitionen att också bedriva hälso- och sjukvård.

Syftet med att kommunen tar över ansvaret för hemsjukvården är för att samla vården av de mest sjuka äldre:

– Om man integrerar så får man ett teamarbete och det är andemeningen med beslutet från våra nämnder, att det blir färre personer runt den enskilde.

– Hela andemeningen med ädelreformen 1992 var ju att samla all vård och omsorg om den äldre under en och samma huvudman, säger Ann Östling.

Och runt om i länet så informerar man som bäst om förändringen som träder i kraft 1 september:

– Det jobbas med olika informationsbroschyrer och affischer som ska gå ut till allmänheten, säger Ann Östling.

Varje enskild person som idag har hemsjukvård får också information från landstingets distriktsjuksköterskor om förändringen. Inom Västerås kommun var det vid årsskiftet 480 personer som enligt landstinget hade hemsjukvård. Även de som får hembesök av distriktsköterska berörs och har informerats om förändringen.

Det är Västerås stad och sociala nämndernas stab som har ansvar för upphandling, granskning och kontroll av de avtal som skrivs med utförarna av hemsjukvård inom Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista