Per-Olov Rapp och Västerfärnebo skola
Sala

Rapp: "Utsiktslöst med bildande av Västerfärnebo kommun"

"Ser det mer som ett inspel i debatten"
1:39 min

Omkring 600 personer är villiga att låta Västerfärnebo bli en egen kommun. Bakgrunden är att Sala kommun håller fast vid beslutatet att lägga ner högstadieskolan i Västerfärenbo och flytta skolans högstadieelver till Sala. Men socialdemokraten Per-Olov Rapp, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Sala, tror inte på idén att bilda en ny kommun.

– Att bilda en egen kommun är nog ganska utsiktslöst eftersom det krävs en tillräckligt stor befolkningsmängd för att klara av de uppdrag en kommun har, framförallt inom skola men också inom vård och omsorg.

Ser du de här planerna som orealistiska?

– Ja, jag ser det väl mer som ett inspel i debatten om att på olika sätt försöka bevara högstadieskolan i Västerfärnebo. Skolnämnden har fattat ett beslut om att det inte finns några rimliga ekonomiska och kvalitetsmässiga möjligheter att behålla högstadiet. Däremot kommer vi att se över möjligheten att göra andra satsningar i Västerfärnebo, säger Per-Olov Rapp.

– Vi behåller ju faktiskt låg- och mellanstadiet och bevarar byskolorna och vi har också redovisat andra tankar om hur vi kan stärka upp Färnebobygden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".