Tågtrafiken

Totalstopp i tågtrafiken norr om Stockholm

Det har varit stopp i tågtrafiken från Stockholms central och norrut. Tåg mot Arlanda/Märsta och bland annat Falun och Borlänge påverkades av kabelbranden som inträffade vid halv nio tiden imorse. Klockan 15 började tågen rulla igen.

En kabelbrand i Häggvik slog under tisdagen ut all tågtrafik norr om Stockholm. Klockan 15 hade tågen återigen kunnat börja rulla - men då med förseningar och reducerad kapacitet.

-Det har varit väldigt kaotiskt på många platser, sammanfattar Lars Hedström, pressinformatör på Trafikverket.

Såväl pendeltåg, som regionaltåg och fjärrtåg till och från Stockholm stod helt stilla efter strömavbrottet. Tre tåg fastnade ute på linjen efter kabelbranden och ett Arlanda Express-tåg fick evakueras.

SJ räknar med att 20 regional- och fjärrtåg påverkats under dagen - vilket sannolikt innebär omkring 4 000 påverkade resenärer bara hos SJ.

-Det får ju enorma konsekvenser för resenärerna när det händer i Stockholm, säger Lars Hedström.

Vissa tåg kunde ledas om och gå med förseningar redan innan elfelet var åtgärdat. Men det var först efter klockan 14 som den ordinarie sträckan norr om Stockholm successivt kunde börja trafikeras igen. Köbildning och att tåg och personal befinner sig på fel ställen gör dock att det tar tid innan allt är som vanligt. Klockan 5 på onsdagen räknar Trafikverket med att ordningen ska vara helt återställd.

Tågstoppet är det andra som inträffar norr om Stockholm på kort tid. I söndags stod tågtrafiken mellan Uppsala och Gävle stilla - då till följd av ett spårfel.

Therese Rosenvinge/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista