Fagersta

Finskt område het fråga i Fagersta

1:38 min

Nu ska Fagersta på nytt ta ställning till om kommunen ska ansöka hos regeringen om att bli finskt förvaltningsområde. När frågan först togs upp för några år sedan ville inte politikerna göra någon ansökan. Men trycket från de olika finska föreningarna har varit så stort att kommunstyrelsen nu tar upp frågan igen

– Min uppfattning är att den här frågan har ett enormt stort symbolvärde för våra sverigefinnar i Fagersta. Om vi tittar på den service som vi erbjuder på finska i Fagersta kommun, så är den inte att förakta, säger Teemu Sulin (V), ordförande i socialnämnden och vice ordförande i kommunstyrelsen i Fagersta.

– Vi har inget att skämmas för om vi jämför med andra kommuner, men det är väldigt viktigt att komma ihåg att det här har ett oerhört symbolvärde för våra sverigefinnar, säger Teemu Sulin.

Sverigefinnar är en av fem nationella minoriteter i Sverige och enligt lag ska myndigheterna jobba för att de ska bevara och utveckla den egna kulturen.

Kommuner kan ansöka hos regeringen om att bli finskt förvaltningsområde, och kan då få då statsbidrag till särskilda insatser.

Fem av Västmanlands tio kommuner är redan finska förvaltningsområden: Köping, Hallstahammar, Surahammar, Skinnskatteberg och Västerås. Och snart kanske också Fagersta 

– Vi har diskuterat det här på våra träffar, andra generationens träffar,  att vi måste kolla upp det här och försöka stötta och kräva att kommunen tar upp det här igen, säger Susanne Hansen, andra generationen sverigefinne och med i Finska föreningen i Fagersta. 

Är det de äldre ni tänker på eller också de yngre? 

– Jag kan tänka mig att det finns flera andra och tredje generationen, och sådana som har flyttat in senare också, som jättegärna vill behålla språket, säger Susanne Hansen.

På tisdag nästa vecka behandlar kommunstyrelsen i Fagersta frågan om finskt förvaltningsområde, dvs om kommunen ska göra en sådan ansökan till regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista