Arboga

Fast punkt för hemlösa tar sommaruppehåll

1:32 min

Örtagårdskyrkan i Arboga avslutar i dag sitt försök att hålla kyrkan öppen för att stödja hemlösa och andra behövande. Eftersom det har visat sig att det är fler än väntat som behöver stöd kommer man att fortsätta i höst. Marjo Savelius, socialchef i Arboga, ser positivt på initiativet.

– Det finns en vision om att utveckla det här mycket mer. Får jag drömma så skulle det vara öppet varje dag i veckan. Men det måste finnas personer som orkar och vill, vi får inte bränna oss själva, säger Annette Gerhardsson på Örtagårdskyrkan.

Från början kom det en handfull besökare, men under våren har det blivit allt fler. I dag är det mellan 15 och 20 besökare varje gång.

– Jag har varit på besök i dag och fått en smörgås och lite kaffe. Jag är hemlös och bor i en bil, säger Krister, en av stammisarna som är hemlös.

Öppen kyrka har öppet två dagar i veckan, några timmar mitt på dagen. Det drivs helt idéellt, med stöd av företagare i Arboga som bidrar med bröd, pålägg och kaffe. Något formellt stöd från myndidgheter har man inte.

– Som det är, trivs jag jättebra med att näringsidkare stöttar. Vill kommunen stötta med pengar så får de göra det, men jag tror inte det blir så, säger Pelle Rosdahl, pastor i Örtagårdskyrkan.

Det största ansvaret för hemlösa ligger på kommunen. I Arboga fanns vid senaste sammanställningen 23 personer som kommunen har ordnat ett boende för och åtta personer som har löst sin hemlöshet med kortsiktiga lösningar, t ex att bo på soffan hos en kompis.

Men kommunens insatser når inte alla, vilket var en orsak till att Örtagårdskyrkan började med öppet hus ett par dagar i veckan.

Marjo Savelius, socialchef i Arboga, säger att kommunen på olika sätt försöker jobba förebyggande, när någon exempelvis håller på att bli vräkt, för att folk inte ska bli hemlösa. För de som redan är hemlösa finns "sociala kontrakt" som socialtjänsten tecknar hos det kommunala bostadsbolaget.

När det gäller ideella krafter såsom Örtagårdskyrkans öppna hus så är det något Marjo Savelius ser positivt på.

– De är ju en del i den här kretsen av aktörer som kan hjälpa utifrån sitt eget ansvar. Sedan har ju soicaltjänsten ett väldigt tydligt ansvar utifrån lagstiftningen och det är att vi ska stödja de personer som är hemlösa, säger Marjo Savelius.

– När har ni lyckats, så att alla Arbogabor har någonstans att bo?

– Vi har ju lyckats om vi har arbetat förebyggande, men också att vi kan erbjuda de stödinsatser som de här personerna är i behov av. Den ultimata lyckan är ju att alla har ett adekvat boende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista