Förskolebarn. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Västerås

"Bonusmamma" hinder för full barnomsorg

1:34 min

En pappa har anmält Västerås stad för att den kommunala förskolan inte tar emot hans tre barn mer än 15 timmar i veckan, trots att han jobbar heltid.

Kommunen anser att mannens nya sambo, barnens bonusmamma, ska ta hand om barnen övrig tid eftersom hon är föräldraledig med parets gemensamma nyfödda dotter.

Kenneth Ledin berättar vad som hände när han kom till förskolan för några månader sedan.

– Det var en av pedagogerna som påtalade att jag inte fick komma med barnen klockan 8.00 på morgonen något mer eftersom vi fått ett gemensamt barn, jag och min sambo.

Hur reagerade du på det?

– Jag försökte att inte bli upprörd eftersom jag hade mina barn i varsin hand och försökte ifrågasätta det lite smått eftersom jag faktiskt jobbar heltid säger Kenneth Ledin.

Han nöjde sig inte med att få nej och efter flera kontakter med Västerås stad valde han att göra en anmälan till skolinspektionen.

– I en familj, oavsett om barnen är från ett tidigare förhållande eller inte, så är det viktigt att barnen kan ty sig till alla vuxna men jag tycker inte man automatiskt ska tvingas på ansvaret för någon annans barn bara för att man flyttar ihop. Och skollagen, som jag tolkar den, säger inte heller det säger trebarnspappan Kenneth Ledin.

Enligt skollagen har barn, vars föräldrar är föräldralediga, enbart rätt att vara på förskola femton timmar i veckan.

Västerås stads tolkning är att även barn som har så kallade "bonusföräldrar" omfattas av den här lagstiftningen.

Kenneth Ledin däremot hänvisar till en dom i regeringsrätten som gör det tydligt att ordet förälder i de här sammanhanget endast kan betyda biologisk förälder eller adoptivförälder.

Alltså borde hans tidigare barn ha rätt att vara på förskolan under hela den tid som han arbetar.

– Vi behöver våran barnomsorg och jag är övertygad om att det är fler som gör det. Jag känner att min energi, som jag inte har gott om, men den jag har försöker jag använda till att det här ska bli rätt.

Katarina Lind är förskolestrateg på pedagogiska nämndernas stab i Västerås, hon säger att de riktlinjer som Barn- och ungdomsnämnden antagit ger uttryck för att barnperspektivet ska verka genom att barn också har hjälp till bland annat ledighet och att få möjlighet till samvaro med föräldrar, syskon och övrig familj. Så det barnperspektivet har vi haft med oss i diskussion, säger Katarina Lind.

– Vi får se vad Skolinspektionen kommer fram till, om Västerås stads tolkning håller eller inte. Är det så att det bedöms att det ska vara på ett annat sätt så ändrar Västerås tillämpningen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista