Gudrun Lager står vid Bäckhammarskolan där hon jobbade förut. Nu är det inga elever här, och kanske blir det bostäder så småningom. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
Ramnäs, Surahammar

Bostadsplaner i gamla skolor

1:34 min

I Ramnäs finns nu långt gångna planer på att bygga seniorlägenheter där Bäckhammarskolan står i dag. Ett informationsmöte hölls i Ramnäs tidigare i år, och nu pågår enskilda samtal med de som anmält intresse. Även I Surahammars tätort pejlar man intresset för seniorboende.

I Ramnäs har komunen skickat ut ett flygblad till alla hushåll med  personer i aktuell ålder. Boendet är tänkt som ett så kallat "plus 55-boende". Gudrun Lager var med på mötet, men är inte intresserad av att bo där:

– Jag tror inte det. Jag har kämpat som lärare, det känns inte så bra att bo där, säger hon.

Kommunen har sedan hållit stormöte i Ramnäs och presenterat idéerna på bostäder. Mötet hölls på plats i före detta Bäckhammarskolans gamla lokaler. Cirka 65 hushåll dök upp på mötet - av dem anmälde cirka 25 st sitt intresse.

Nästa steg är personliga samtal med var och en som kanske vill flytta in.

Även andra hinder har undanröjts: Nämnden har ändrat skrivningen i detaljplanen: där det förut stod "offentligt användande" är det nu fritt fram att använda lokalerna för bostadsändamål.

Bakgrunden är att det brann i Bäckhammarskolan för några år sedan. Då blev gamla Folkets hus skola i stället.

Även i Surahammars tätort pågår en liknande process för att utreda intresset. I det fallet är den påtänkta platsen tomten där före detta Skogslundsskolan står.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista