1 av 4
Höjda stughyror på Ängsö gav Westmannastiftelsen bättre ekonomi. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
2 av 4
Lina Filer Westmannastifltelsens ekonomiansvarige och med i styrgruppen för Leaderprojektet "uppsving Ängsö". Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
3 av 4
Westmannastiftelsen har sex jordbruksarrendeavtal att förhandla om. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
4 av 4
Länsstyrelsen sätter upp nya stängsel för betesdjur i Ängsö naturreservat. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
Västerås

Hopp för Ängsö naturreservat

2:23 min

Det har ljusnat för Westmannastiftelsen. För några år sedan skulle stiftelsen avvecklas och Ängsö naturreservat utanför Västerås säljas. Men med en ny styrelse och ny förvaltare ser framtiden ljus ut. Ett tydligt tecken på det är stiftelsens allt bättre ekonomi.

Ett sätt att få in mer pengar har varit att se över arrenden och höja hyrorna för stiftelsens stugor ute på Ängsö, något som inte var populärt, berättar stiftelsens ekonomiansvarige Lina Filer.

– Ja såklart det är väl ingen som vill ha höjda hyror så är det ju. Men vi har ju varit tvungna att se över det här och de har ju inte legat högt tidigare, så det var nödvändigt, säger Lina Filer.

Men det har inte bara blivit höjda hyror, hyresavtalen med en framförhandlad hyra kommer att gälla under fem år och inte som tidigare, omförhandlas varje år. Det har skapat en större trygghet för de som hyr stugorna av stiftelsen, säger Lina Filer.

Efter år av ständiga underskott och hot om försäljning så redovisar Westmannastiftelsen, som ansvarar för Ängsö naturreservat ett överskott på 600 000 kr. Det utan att få några bidrag från landstinget och länets kommuner som är huvudmän för stiftelsen.

Till stor del beror överskottet på att verksamheten idag bedrivs på mer affärsmässiga grunder. Bland annat ser man över arrendeavtal för bland annat jakt, fiske och jordbruksverksamhet.

Även avtalet för slottet har setts över och i april skrevs ett nytt hyresavtal med de nya hyresgästerna Carl Piper och Kajsa Vestermark. Avtalet ska vara mer moderniserat och uppmuntra till en positiv utveckling av verksamheten på slottet och i omgivningarna, enligt Westmannastiftelsen.

För de femtiotalet stugor som stiftelsen hyr ut, så har hyrorna höjts med ungefär 30 procent. För en normalstuga innebär det en hyra på omkring 18 000 kronor om året, säger Magnus Ekblad förvaltare för naturreservatet.

Höjningen var nödvändig för underhållet på sikt, säger Lina Filer:

– Vi har ju varit tvungna att titta på alla intäkter vi har, för vi ska överleva för egen maskin och då gör alla bäckar små att vi kan få en bättre nivå på underhållet av fastigheterna och torpen.

Ökade intäkter har även Westmannastiftelsen fått genom att avverka skog på fastlandet, vid golfbanan:

– På intäktssidan så har vi då bland annat haft en högre skogsaverkning, så vi har fått till en skogsvårdsplan som vi ska följa, så där har vi fått in mer pengar än tidigare, säger Lina Filer.

Även om stiftelsen idag ska stå på egna ben och bära sina egna kostnader så säger Lina Filer att man får hjälp av Västerås stad och länsstyrelsen, när det gäller naturfrågor och det rörliga friluftslivet. Det är också bättre samarbete mellan de olika aktörerna, säger Lina Filer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista