1 av 2
Marcus Nilsson. Foto: Marcus Carlsson/SR.
2 av 2
Västerås folkhögskolas rektor Lars Forsmark och projektledare Vesa Sandström. Foto: Marcus Carlsson/SR.
Västerås

Folkhögskolan som lyckas motivera

1:40 min

Västerås folkhögskola är bland de bästa i landet på att motivera ungdomar att läsa in gymnasiekompetens. Det nationella målet är att 20 procent av deltagarna ska gå vidare - Västerås folkhögskola når sifffran 60 procent.

Det handlar om en statlig satsning där unga går en 12 veckor lång utbildning som ska leda till att deras studiemotivation väcks.

En som blivit mer intresserad av att plugga är Marcus Nilsson, som har gått drygt hälften av sina veckor på Västerås folkhögskola:

– Jag har aldrig varit motiverad, min skola började skita sig redan i femman.

– Men det här programmet har gjort mig mer motiverad än någonsin och det är bra att de har ett sådant här program för folk som inte varit så positiva till skolan innan, säger Marcus Nilsson.

Folkhögskolor i landet har fått statliga pengar för att få arbetslösa ungdomar under 25 år och som saknar slutbetyg från grund- eller gymnasieskolan att bli studiemotiverade.

Det nationella målet är att 20 procent av deltagarna ska gå vidare till att läsa upp gymnasiet. Av dem som gått utbildningen på Västerås folkhögskola går ungefär 60 procent vidare.

– Vi är såklart jättestolta och ser att vi gör en samhällsekonomisk insats, säger folkhögskolans rektor Lars Forsmark.

Skolans projektledare Vesa Sandström nämner en sak som brukar få igång ungdomarnas motivation.

– När vi är ute på studiebesök berättar arbetsgivare och fackförening vad som krävs på ett jobb. Då fattar deltagarna att de måste ha gymnasiekompetens i ryggsäcken för att bli operatör på en industri eller busschaufför. Det brukar väcka de flesta, menar Vesa Sandström.

Marcus Nilsson har en plan klar för sig. När han gått klart den här motivationsutbildningen ska han läsa in matematik från årskurs 9 och söka till folkhögskolans allmänna linje för att skaffa sig gymnasiekompetens.

Sedan vill han utbilda sig vidare till socionom:

– Jag vill jobba inom behandling, eftersom jag själv har erfarenhet från det livet med missbruk och dysfunktionalitet.

Tror du att det kan bli verkliget?

– Ja, ifall jag bara fortsätter som jag gjort nu så.

Kommer du att göra det?

– Ja, det är klart!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista