1 av 3
Kulturarvslyftet ska lyfta både människor och kulturarvet ute på Ängsö hoppas Lina Filer från Westmannastiftelsen.Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
2 av 3
Dokument och plan finns för att återskapa slottsträdgården på Ängsö. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
3 av 3
Äng vid Ängsö slottspark. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
Västerås

Kulturarvslyft ger sjukskrivna jobb på Ängsö slott

2:07 min

Med hjälp av statliga pengar från Kulturarvslyftet ska Ängsö slottspark med anor från 1700-talet återskapas. Men Kulturarvslyftet är framförallt en arbetsmarknadssatsning för sjukskrivna och arbetslösa.

Det är Westmannastiftelsen som har ansvar för Ängsö naturreservat som står bakom projektet som ska ge tio personer jobb, säger Lina Filer stiftelsens ekonomiansvarige:

– Ja vi har mycket kulturarv därute, så det är Ängsö slott och slottsparken som vi har i fokus framförallt. Att vi kan hitta en grupp människor som kan hjälpa till och återskapa slottsträdgården som en gång fanns, det som var på 1700-talet bland annat, säger Lina Filer från Westmannastiftelsen.

Det är med hjälp av experthjälp och gamla dokument som bland annat slottsparken vid Ängsö slott ska återskapas. Med pengar från Kulturarvslyftet har Westmannastiftelsen nu anställt en projektledare, som i sin tur ska handleda tio personer som varit sjukskrivna eller arbetslösa länge och som nu får en chans att komma tillbaka till arbetslivet:

Det är Riksantikvarieämbetet och projektledaren Marianne Lundberg som håller i regeringens arbetsmarknadssatsning, Kulturarvslyftet:

– Det är en satsning på att få personer som har varit en lång tid utanför arbetsmarknaden på grund av sjukdom, eller på grund av utbrändhet eller annat. Nu är dem rehabiliterade och beredda att komma tillbaka till arbetsmarknaden.

– Så dem får nu utvecklingsanställning i ett eller två år. Dem kan få referenser från arbetsgivaren och har då lättare att söka arbetsuppgifter på den ordinarie arbetsmarknaden, säger Marianne Lundberg.

Hitintills har Riksantikvarieämbetet fått in ett sextiotal ansökningar från hela landet. Kulturarvslyftet görs i samarbete med Arbetsförmedlingen och de anställda får lönebidrag under tiden projektet pågår och Marianne Lundberg tycker att Westmannastiftelsens ansökan var gedigen:

– Det är väl organiserat, de har tänkt igenom hur de ska ta emot de här tio personerna. Ge dem en god handledning i sitt arbete och arbetsledning, så att de vet vad de ska göra. De har tänkt igenom ekonomin för det här projektet, säger Marianne Lundberg.

Kulturarsvlyftet vänder sig även till personer med en funktionsnedsättning. Omkring 4 400 personer beräknas få anställning med lönebidrag inom kulturarvsområdet och satsningen uppgår till totalt 800 miljoner kronor för åren 2012-2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista