Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arvoden till politiker vållar debatt

Publicerat fredag 1 juni 2012 kl 15.33
"Det finns besparingar inom vård, skola och omsorg"
1:39 min

Ett förslag om höjda arvoden till politikerna i Sala vållar politisk debatt. En parlamentarisk grupp med företrädare från de olika politiska partierna hade arbetat fram ett förslag till nya arvoden, men när fullmäktige sammanträdde slutade det med att ärendet återremitterades, det ska alltså utredas ytterligare.

När man inför en ny politisk organisation i Sala ska samtidigt arvodena till politiker ses över. En parlamentarisk grupp hade tagit fram ett förslag men Peter Molin i Moderaterna lade ett eget förslag i fullmäktige, där några politikerroller inte får lika mycket.

– I den parlamentariska utredningen var man inte helt överens och man stod väldigt långt ifrån varandra från början. Det är de punkterna där vi hade en avvikande uppfattning där jag har lagt ett annat förslag, säger han.

– Vi står ju inför en budget och det finns besparingar inom vård, skola och omsorg och jag tycker att det känns väldigt konstigt i en sådan situation att tillgodose den egna börsen först, säger Peter Molin.

Socialdemokraternas kommunalråd Per-Olov Rapp menar att partierna var överens i den parlamentariska gruppen, och tycker att det är fel av moderaterna att frångå den överenskommelsen.

– En parlamentarisk grupp har till uppgift att lösa en knivig fråga och hitta ett samförstånd och det hade man gjort. Och då är det lite förvånande att man gör särskilda yrkanden efter att den gruppen har lagt fram ett förslag, säger Per-Olov Rapp.

Enligt moderaternas Peter Molin är det svårt att säga hur mycket mer det skulle kosta med de föreslagna arvodena, eftersom det samtidigt är en ny organisation, men han tror att det på ett år kan bli sammanlagt en eller en och en halv miljon. Per-Olov Rapp säger att det blir ungefär en halv miljon.

– Man har gjort en översyn och kommit överens om saker och ting och då tycker jag att man bör hålla sig till det. En halv miljon i en budget på 1,2 miljarder tror jag inte påverkar vården eller skolan nämnvärt, säger Per-Olov Rapp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".