Westmannastiftelsen har sökt pengar för att återskapa slottsparken på Ängsö. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.

Få söker pengar från kulturarvslyft

2:54 min

Kulturarvslyftet, regeringens arbetsmarknadssatsning inom kulturområdet, har få sökande. Westmannastiftelsen är de enda i Västmanland som sökt pengar och det bland annat för att återskapa Ängsö slottspark.

800 miljoner kronor finns att söka i statliga medel och det för att ge sjukskrivna och arbetslösa jobb. Projektledaren Marianne Lundberg vid Riksantikvarieämbetet uppmanar nu fler arbetsgivare att söka:

– Särskilt skulle jag vilja uppmana alla kommuner i landet att fundera igenom vilket stöd och hjälp som en kommun kan ha i från det här projektet. Alla kommuner har ett kulturarv att vårda och förvalta och där finns det möjligheter ifrån det här projektet att få stöd och hjälp till detta, säger Marianne Lundberg vid Riksantikvarieämbetet som tar emot alla ansökningar och även följer upp dessa.

Med hjälp av Kulturarvslyftet ska upp till 4 400 personer kunna få en anställning med lönebidrag och det under tiden som satsningen pågår.

Westmannstiftelsen som ansvarar för Ängsö naturreservat och Ängsö slott är de enda i Västmanlands län som sökt pengar och det för att vårda kulturarvet vid slottet och ge tio personer en chans att komma tillbaka till arbetslivet igen.

– Det här är en möjlighet att ordna anställningar för dem ute hos olika företag för att jobba med kulturarvet. Antingen är det att vårda det eller att göra det tillgängligt, eller att sprida kunskap om det genom att dokumentera mer, säger Marianne Lundberg.

Riksantikvarieämbetet ska nu även gå ut med ett brev till alla kommuner i landet och informera om projektet som pågår mellan 2012-2014.

Westmannastiftelsens ansökan är en av totalt 60 ansökningar som kommit in till Riksantikvarieämbetet, säger Marianne Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista