Det var god stämning med både frågor och skratt när Arbogas fullmäktigeledamöter fick lära sig om härskartekniker av psykoterapeut Mårten Mårtensson. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Arboga

Politiker i Arboga lär om härskartekniker

"Fem härskartekniker gås igenom"
1:35 min

Vuxenmobbning och härskarteknik var orsaken till att Centerpartiet i Arboga lämnade den borgerliga alliansen för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, avslöjade partiets gruppledare i höstas. Åtta månader senare får politiker i kommunen en särskild utbildning om härskartekniker.

Med det här drog Kerstin Rosenkvist igång en debatt, i bland annat fullmäktige i Arboga. Och nu åtta månader senare hålls där en särskild utbildning om härskartekniker.

Nu får alltså alla fullmäktigeledamöter och höga chefer i Arboga utbildning i att känna igen och motverka härskartekniker.

Centerpartiets Kerstin Rosenkvist är på plats, liksom de personer från alliansen som hon kritiserat så skarpt: Folkpartiets Anders Cargerman och Moderaternas Mats Öhgren.

I höstas kändes ingen av dem vid hennes kritik, men i dag är de här, tillsammans med omkring 40 andra fullmäktigeledamöter, för att lyssna till psykoterapeut Mårten Mårtenssons föreläsning om härskartekniker.

Han pratar om främst fem härskartekniker, förutom undanhållande av information handlar det om osynliggörande, förlöjligande, dubbelbestraffning och påförande av skuld och skam.

Det tunga ämnet till trots är det ändå god stämning bland deltagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".