Överläkaren Cecilia Nilsson med sin avhandling. Foto: Eva Kleppe/SR
Västerås

Ny forskning om manlig bröstcancer

1:55 min

Bröstcancer hos män är inte samma sjukdom som bröstcancer hos kvinnor, och det kan ha betydelse för vilken behandling som ska ges till män som drabbas. Det visar ny forskning vid Centrum för klinisk forskning i Västerås. Överläkaren Cecilia Nilsson lägger idag fram sin avhandling.

– Genom att undersöka manliga bröstcancertumörer på olika sätt, med olika metoder, har vi kommit fram till att det finns tydliga skillnader i tumörbiologin mellan de manliga och kvinnliga bröstcancrarna. Det här skulle då kunna innebära att männen bör behandlas på ett annat sätt.

Det är ovanligt med manlig bröstcancer. Mellan 30 och 50 män per år drabbas i Sverige jämfört med över 7 000 kvinnor.

I dag lägger onkologen Cecilia Nilsson fram sin forskningsrapport om manlig bröstcancer, ett material som senare kommer att användas i en större Europeisk studie. Annars har det hittills inte gjorts så mycket forskning på området och det är oklart vilken behandling som är bäst.

– Det krävs ytterligare studier, och det är ju svårt att samla ihop tillräckligt många män för att kunna genomföra den typen av behandlingsstudier. Men förhoppningsvis kan man göra det med hjälp av mer internationella samarbeten framöver, säger Cecilia Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista